De lijkkoets van Theo Uil
De lijkkoets van Theo Uil, begrafenisondernemer met een passie voor tot in de puntjes verzorgd authentiek gerij.
Sinds jaren een bekend gezicht op onze Fraeylema Koetsentochten: Theo Uil uit Uithuizen.
De vriendelijk ogende koetsier die een langgekoesterde wens in vervulling zag gaan: Het aanschaffen van een Fries. Theo Uil bracht met zijn Fries, Olivier, een fantastisch plaatje van een authentieke aanspanning op de weg.
Tot in details waren zijn paard, tuig en rijtuig op elkaar afgestemd. Dit was voor een beginnende deelnemer aan een Concours Traditionele Aanspanningen heel bijzonder.
Het uitbrengen van een dienstrijtuig heeft Theo en de zijnen goed begrepen!
Reed hij eerst met een enkelspan, al gauw werd het een tweespan Friezen voor de Victoria, die in Leipzig gebouwd werd.
Afgelopen tocht in 2022 zagen we twee aanspanningen van stal Uil als deelnemers in de Fraeylema Koetsentocht: Maria Jintes reed met een span Friezen voor de Victoria, Theo reed zelf met een tweespan voor een Landauer.
Beide dienstrijtuigen met een correct geklede koetsier en passagiers.
De lijkkoets van Theo Uil
Voor dit jaar heeft Theo zich aangemeld om deel te nemen met een lijkkoets. Waarom? zou je je afvragen. Nou, dit heeft alles te maken met het beroep van Theo!
In zijn dagelijks leven is Theo namelijk, samen met zijn broer, begrafenisondernemer. En tiental keren per jaar wordt er gebruik gemaakt van deze rouwaanspanning.
We kijken uit naar de tweede september, waar we voor het eerst in de geschiedenis van de Fraeylema Koetsentocht een rouwkoets zien rijden.
De paardenliefde van Theo is begonnen met de aanschaf van zijn eerste Fries, genaamd Olivier.
Met vallen en opstaan tijdens de africhting, want Olivier was echt niet gemakkelijk, is Olivier nu de meest betrouwbare Fries. Met Olivier leidt Theo ook de jonge paarden op.
De lijkkoets van Theo Uil
Achtergrond van de lijkkoets van Theo Uil
Deze wagen komt oorspronkelijk van de familie Meijer uit Usquert om vervolgens in handen te komen van uitvaartverzorger Robbe uit Middelstum. Theo mag zich de derde eigenaar noemen.
De laatste jaren is de vraag om met een aanspanning naar de laatste rustplaats te worden gereden enorm gestegen.
In grote lijnen zijn er twee soorten lijkkoetsen te onderscheiden, de protestantse wagen en de katholieke wagen.
De katholieke onderscheidt zich van de protestantse, door het hebben van een kruis op het dak.
De Nederlandse lijkkoetsen hebben een open wagen, dat wil zeggen: Oost-Europese wagens zijn volledig dicht met glas.
Er is vaak een misverstand over de aanduiding KOETS of RIJTUIG: alle aanspanningen noemen we rijtuigen, met als uitzondering de gouden koets en de lijkkoets.
Straatbeeld van honderd jaar geleden
De Fraeylema Koetsentocht vertegenwoordigt het straatbeeld van zo’n honderd jaar geleden, allerlei types aanspanningen van dienstrijtuigen tot streekrijtuigen. Daar past ook de lijkkoets bij om een totaal overzicht te kunnen laten zien hoe het historisch beeld van toen was.
Om begrafenisondernemer te worden, is voor velen niet de eerste beroepskeuze, dat gold ook voor Theo Uil. Tijdens zijn opleiding, om uiteindelijk leraar techniek te worden, reed Theo in zijn vrije tijd als chauffeur bij een taxionderneming.
Bij dit bedrijf werd hem gevraagd om in te vallen als chauffeur op een lijkwagen. Dit was het begin van zijn inmiddels reeds lange staat van dienst in de uitvaartbranche.
Je zou zeker denken dat alle werkzaamheden en de paarden voldoende tijd zou opslokken, maar Theo bespeelt ook nog regelmatig de kerkorgels in het Groningerland!
Recente reacties